måndag 6 juni 2016

Från Odlingslott till Trädgård

Malmö och kolonilott i all ära, men inget går upp mot ett hus i skogen och egen trädgård! Vi har nästan 2000 kvadratmeter vildvuxen skogstomt med blåbär, lingon, ljung  och till och med egna kantareller.

Här finns även mygg, knott, fästingar utav bara helsike och liljebaggar. Och så sniglar förstås. Tack och lov så får jag massor med hjälp att hålla nere antalet oönskade bestar från alla småfåglar, spindlar, nyckelpigor, ödlor och kopparödlor som också bor här. :)

I och med att huset använts som sommarstuga de senaste tio åren så har trädgården lämnats att förvildas efter bästa förmåga. Jag har haft ett styvt jobb med att klippa ner och gräva upp alla gamla risiga häckar och buskage. Och trädgården svarar med att avslöja sina skatter. Jag har hittat både jordgubbsplantor, rabarber och tuvor med gräslök bland grentrasslet. För att inte tala om alla blommor... lupiner, fingerborgsblomma, gul daglilja och liljekonvalj är bara några av de blommor som jag hittat här. Sedan finns det ju alla vackra vilda blommor som växer lite här och var bland vildvuxna syrenskott och halvdöda tujor... Och fler är på väg. Här ute i skogen så kommer växterna igång lite senare än inne i samhällena.

Just nu så är det rabatterna invid huset som jag fokuserar på. Där ska det bli rosor och lavendel blandat med olika lökar och sommarblommor. Tanken är att ha en så lång blomsäsong som möjligt. Jag satsar på så kallade mormorsblommor - gamla sorter som antigen är perenna eller ynglar av sig med hjälp av frön. Att fjärilar, bin och humlor också gillar blommorna är ett plus. :)

Det kommer att ta ett tag att få ordning på rabatterna, för att inte tala om resten av trädgården, men en trädgård kräver ingen brådska eller stress. Det som inte hinns med idag hinns med i morgon, eller nästa vecka, eller nästa säsong. Trädgården är en förlåtande och föränderlig plats.

P.S. Hör av er om ni har bra tips på hur man blir av med liljebaggar!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar