tisdag 10 januari 2012

Liten Örtlära ~ del 2

Närma dig örterna med ett öppet sinne, känn dofterna och låt dem leda dig.
Om örten inte är giftig så smaka på den och känn efter vad den har för verkan.
Våga prova dig fram till vilka örter som passar just dig, använd örtaboken som guide,
eller slut ögonen och låt örterna visa dig vägen...

ÖRTINDEX

Dessa örter är bra att börja med om man är intresserad av att utforska deras fantastiska egenskaper. De är lätta att få tag på. De flesta hittar du i mataffären eller i trädgården. Tänk på att inte äta örter som är besprutade eller har vuxit i ett starkt trafikerat område:
Anis
Latin: Pimpinella anisum
Anis kan köpas i nästan vilken matbutik som helst, den del av växten som används är frukterna som felaktigt kallas frö. Anis är matsmältningsfrämjande och rogivande vid sömnlöshet och nervositet. Örten skänker även klarsyn, intuition och skyddar mot arga bi, onda ögon, ilskna hundar och annat otyg.

Anis. Finns att köpa torkad i kryddhyllan
i de flesta mataffärer.

Basilika
Latin: Ocimum basilicum
Basilika kan köpas både torkad och färsk, du kan också själv odla den i din trädgård, på balkongen eller i ett soligt fönster. I Indien är basilikan en symbol för kärlek och renhet, den är aptitstimulerande, aromatisk och uppiggande. Basilikan hämmar inflammationer och är milt kramplösande.

Björk
Latin: Betula
Björkens nyutslagna blad används i stärkande teer, och i sköljvatten mot håravfall. De sammanvuxna grenarna i björkens krona kallas häxknutar och orsakas av en parasit, de lär skydda hem och barn mot sjukdomar, troll och demoner.

Bok
Latin: Facus
Med sin raka stam och ljusa krona är boken en symbol för lycka och välstånd, men det finns också bok som har stammar som är egendomligt vridna och påminner om vättar och skogsrån. Dessa träd finner du djupt inne i de dunkla trollskogarna. I äldre tider användes de till att bota engelska sjukan, gikt, tandvärk och andra krämpor. Det var också vanligt att gravida kvinnor kröp genom självvuxna hål i stammen för att få en lättare födsel.


Att inte ha en trädgård eller balkong betyder inte att du inte
kan odla örter. Ett soligt fönster kan bli din egna örtagård.

Brännässla
Latin: Urtica dioica
Brännässlan är vätskedrivande, renande och verksam mot irritationer i tarmsystemet. Örten förstärker kraften hos andra växter och skyddar mot tråkigheter och trolldom, många förtrollade grodor har räddat sig tillbaka till sin mänskliga gestalt genom att plocka ett nässelblad.

Citronmeliss
Latin: Melissa officinalis
Denna syrliga, doftande ört används ofta i teer mot förkylning och olika infektioner. Citronmeliss är matsmältningsfrämjande, rogivande och verksam mot menstruationsbesvär. Kan användas som milt rengörande ansiktsvatten för torr hud. Citronmeliss är också utmärkt som krydda i fiskrätter och till sallader.

Citronmeliss är väldigt lättodlad. Den går utmärkt att ha
i kruka i ett ljust fönster. Se dock till att den inte står för torrt.

Fläder
Latin: Sambucus nigro
Flädern är en uråldrig läkeväxt och allt hos örten kan användas. Förr planterades hon ofta i norra hörnet av bondgården som skydd mot faror och eldsvådor. För att värna om vänskapen så offrade familjen mjölk eller lite vin till flädern på valborgsmässoafton.

Gråbo
Latin: Artemisia vulgaris

Gråbon är aptitstimulerande och rogivande. De växtdelar som används är roten och bladen, gråbo växer längs vägar och på åkermark. Speglar och kristallkulor som putsas med gråbo blir klarare och det blir lättare att skåda in i framtiden. Gråbon skyddar också mot bett från ödlor och ormar.

Gråbon är väldigt vanlig i södra Svergie. Den växer vilt i diken,
runt åkrar och i vägrenar.

Hagtorn
Latin: Crataegus laevigata
Hagtornens bär och blad sänker blodtrycket och skänker lugn och ro. Blommorna kan framkalla hösnuva och bör därför inte tas inomhus, förr sades att om man gjorde det så skulle någon i huset dö innan hagtornen åter blommade.

Hagtorn är vanlig i  gamla trädgårdar och som
prydnadsträd på gårdarna mellan höghus.

Kamomill
Latin: Matricaria chamomilla
Kamomill finns att köpa både som te och som hel växt i de flesta hälsokostbutiker. Denna ört har tusen goda egenskaper och lika många användningsområden, den är lugnande, verksam mot hudirritationer och infektioner. Den kan användas vid sårrengöring, mot ögoninflamation och halsont. Skölj håret med kamomill så blir det blankt och glänsande och det har en uppfriskande effekt på trött hud.


Kamomillté är ett av de vanligaste örttéerna.

Kanel
Latin: Cinnamonum
Kanel verkar som ett afrodisiakum, i synnerhet på kvinnor och kan användas i te, mat och rökelse. Kanelolja kan användas i massageoljor och kaneldoften kan döljas med ylang, nejlika eller ros essenser. Den koncentrerade oljan är mycket stark och bör spädas ut med mandel- eller olivolja före användning.

Idag kan man få tag på hel kanel även i de flesta större
mataffärer.

Lavendel
Latin: Lavendula vera
Utvärtes renar lavendel huden och stimulerar blodcirkulationen, särskilt i hårbotten. Lavendel verkar också användas mot dålig andedräkt. Blommans doft verkar som afrodisiaka på män och kan användas som parfym och rökelse eller som massageolja. Lavendel växer vid kyrkor och i trädgårdar.


Lavendel har använts i hundratals år för att
parfymera och  hålla skadedjur borta från
tyger och kläder.

Luktviol
Latin: Viola odorata
Den blyga lilla violen kan vara svår att hitta där den växer i skydd av häckar och i skogs bryn, men när du väl hittat den plats där hon blommar så glöm inte var den låg för violen är perenn. Den symboliserar trofasthet, sårbarhet och oskuld. Luktviol används i teblandningar mot förkylning och i honung vid halsont.

Den lilla doftviolen är en av vårens första blommor. Du hittar
den även växande vild i storstäder. Leta i parker med skogsdungar
och på övergivna tomter.

Malört
Latin: Artemisia absinthium
Den beska malörten och släktingen Strandmalört ( Artemisia maritima) stimulerar vitaliteten, aptiten och levern. De växtdelar som används är den blommande toppen och bladen. Malört odlas i trädgårdar och Strandmalört växer vild vid havsstränderna, örten bör förvaras för sig efter torkning. OBS! Malört är giftigt i stora doser!

Mejram

Latin: Majoran hortensis
Mejram kan köpas torkad eller färsk, den kan också odlas i trädgården eller på balkongen. Denna aromatiska ört är kramplösande och smärtstillande vid huvudvärk. Den friska doften sägs vägleda de dödas själar på deras färd till andra sidan.

Mynta
Latin: Mentha
Mynta används i förkylningsteer och är renande och svalkande för irriterade halsar. En handfull blad i kokande vatten kan lindra vid bihålsinflamation om man andas in ångorna. Mynta odlas i trädgårdar och kan köpas både torkad och färsk.


Myntaté verkar lenande och uppfriskande vid
förkylningar och halsont. Det lindrar även vid huvud-
värk och illamående.

Persilja
Latin: Petroselium crispum
Denna vanliga kryddväxt kan köpas i matbutiker eller odlas i fönsterkarmen, hela växten används och de färska rötterna är särskilt verksamma mot urinvägsinfektion och blåskatarr. Persiljan är järnrik, slemlösande och vätskedrivande.

Ros
Latin: Rosa
Rosen är en av våra mest älskade blommor och har i årtusenden använts som kärleksbevis. Den ljuva doften och de sensuella, sammetslena bladen symboliserar feminin styrka och de kvinnliga mysterierna. En röd ros står för lidelse och passion, en gul för ömhet och beskydd, en rosa för romantik och en vit ros för ren kärlek. Vilken färg rosen än har ges den och tas emot med glädje.


Ett ljuvligt bad med rosor, mjölk och honung är både
avslappnande och romantiskt.

Rosmarin
Latin: Rosmarinus officinalis
Rosmarin kallas ibland för "Havets ros" och odlas i trädgårdar, örten kan också köpas i de flesta matbutiker. Rosmarin skärper hjärnan och är bra för blodcirkulationen, den är antiseptisk, stimulerande och verksam mot kramper och huvudvärk. De delar som används är kvistar och blad.

Rosmarin är en vacker och lättskött ört att
ha i trädgården. Har man balkong kan man
även ha den i kruka om den kan skyddas
från frost och is.



Rölleka
Latin: Achillea millefolium
Rölleka är en av våra äldsta läkeväxter och används till stärkande elixir och i recept mot magåkommor och förkylningar. Häxor i alla tider har använt rölleka som skydd mot onda andar och förbannelser.

Salvia
Latin: Salvia Officinalis
Salvia finns att köpas, både färsk och torkad. Den motverkar inflammationer och kramper, örten är även antiseptisk och kan användas vid sårrengöring och vid halsinfektioner.

Vitlök
Latin: Allium sativum
Om rosen symboliserar kvinnlighet så är vitlöken essensen av manlighet, den är stark och beskyddande. Dess doft kan inte döljas och håller baciller, vampyrer och känsliga människor på avstånd. Vitlöken är antiseptisk , renande och används i en mängd olika medel mot infektioner och förkylningar.

Vitlök har i alla tider används som beskydd, inte
bara mot vampyrer utan även mot infektioner
och förkylningar.

3 kommentarer:

  1. Jättespännande! Blir fylld av experimentlust. Och hungrig! :-) Och badet såg ju bara hur underbart ut som helst...

    SvaraRadera
  2. Åhhh tusen tack för dom här underbara inläggen om örtlära! <3 Ska sparas så jag kan gå tillbaka och läsa när jag inte är så trött.

    Kramis!

    SvaraRadera
  3. Vad roligt att ni gillar inläggen. Jag kommer att publicera mer om örter, både huskurer, recept på skönhetsmedel och besvärjelser och magi.

    Kramar och välsignelser till er! :)

    SvaraRadera