torsdag 12 januari 2012

Gör eget smaksatt socker

Använd till exempelvis blad och blommor från mynta, citronmelliss, lavendel, ros eller luktviol. Du kan även kombinera olika örter som kanel och vanilj. Det är bara fantasin som sätter gränsen. Tänk på att använda örter som har mycket doft och smak. Som vanligt, var noga med att de inte är besprutade.

Varva socker och den ört du valt i en glasburk med tättslutande lock. Låt stå mörkt, svalt och torrt i ett par dagar innan du använder sockret.

Så här gör du eget vaniljsocker:

Du behöver ca 6 dl strösocker, 2 st vaniljstänger. Häll sockret i en skål. Skär upp vaniljstängerna och skrapa ur de små kletiga svarta kärnorna. Blanda ihop kärnorna och sockret så att vaniljen fördelas jämt i sockret. Häll över sockret i en glasburk, lägg även ner de öppna vaniljstängerna både som dekoration och för att ge extra smak och arom.

Socker med Citron:

3 - 4 små citroner, ca 4 dl strösocker. Det är det yttersta lagret av citronskalet som ska användas. Det är där aromen finns. Använd den finaste sidan av ett rivjärn om du inte har en zest-skalare (eller vad de nu heter). Var försiktig så att du inte får med den vita hinnan från citronen för då blir det beskt. Mixa zesten och sockret i en mixer, eller rör med kraft och energi för hand. Sprid ut sockret på en plåt med bakplåtspapper och ställ det så att det kan torka innan du slår över det i en glasburk. Det brukar ta ca 1 timme i rumstemperatur.

Smaksatt socker är en trevlig "gå bort" present. Pynta burken med en vacker etikett. På The Graphics Fairy finns massor med fina ramar man kan använda: http://www.graphicsfairy.blogspot.com/

När du väl har börjat göra eget smaksatt socker så kommer du att upptäcka att det är smått beroende framkallande :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar