fredag 6 januari 2012

Ljuva Lavendel...

Det finns få dofter som är så nostalgiska som doften av lavendel... Varm, söt, lite kryddig... Den påminner om soliga sommardagar, om humlornas dova surrande. Lavendel skänker lungn och harmoni.

Om du har svårt att få ro och somna på kvällen så prova ett lavendeldoftande bad. Motstå frestelsen att strö lavendelblommor direkt i badkaret. De kommer att fastna i håret och lite överallt, och har du riktig otur så får du stopp i avloppet - något som inte kan sägas främjar lugn och harmoni! Knyt istället in färsk eller torkad lavendel i en bit tunnt bomullstyg eller gasväv och häng påsen under varmvattenkranen.

Du kan även göra ett enkelt badsalt genom att varva färska lavendelblommor med grovt salt i en glasburk med lock. För en ännu intensivare doft så kan du tillsätta några droppar lavendelessens av bra kvalitet (brukar finnas i hälsokostbutiker eller butiker som specialiserat sig på örter och sådant). Låt burken stå mörkt tills salten dragit ut all fukt ur blommorna. Saltet kan användas direkt i badet, om man ser till att inte få med allt för mycket av själva lavendelblommorna. Själv brukar jag fylla en lite större tekula och låta den skvalpa runt i badvattnet. Det fungerar utmärkt att stoppa in även färska eller torkade örter i tekulan.

Lavendel är även god att använda i bakning. Lavendelskorpor i alla ära, men prova att smaksätta enkla mördegskakor med 1 msk lavendel. Eller varför inte baka en ljuvlig sockerkaka med lavendel? Våga testa örter och blommor i bakningen. Se bara till att blomman du tänker strö över tårtan är ätliga och inte besprutade! :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar