lördag 7 januari 2012

Ljuva Lavendel ~ del 2

Släktnamnet Lavandula kommer av det latinska ordet lavare som betyder tvätta, och det hänvisar till bruket att lägga blomman i badvatten som parfym.
   I det gamla Rom var lavendel vigd åt gudinnan Vesta och hennes heliga jungfrur, vestalerna, som smyckade sitt hår med lavendel under ceremonierna.
   Från denna jungfruliga tradition kommer sedvänjan att parfymera brudens plagg och sängkläder med lavendel, så att lavendeldoften hjälper till att ta bort hennes ängslan inför bröllopsnatten.
   Lavendel anses också vara en av de örter som häxorna har haft för vana att kasta i bålet på midsommarafton som en offergåva till sina gudar.

Från Vit Magi av Marina Medici


För mig är lavendel för evigt förknippad med varma och slöa augustidagar. Det är en doft som har en stark anstrykning av nostalgi. Jag använder lavendel i besvärjelser och ceremonier där känslor av skuld och ånger ska lösas upp. Den ljuva doften av lavendel når in i själ och hjärta och påverkar dig direkt på det känslomässiga planet och förjagar alla mörka skuggor som finns i ditt inre.

En annan aspekt av lavendelns magi är kärlek. Lägg till lavendel i kärleks-amuletter för att framkalla djupa och äkta känslor. Den ger en ljuv anstrykning av oskuldsfullhet och fröjd.

Sovkudde Med Lavendel

Gör en liten kudde av ett vackert, mjukt tyg (välj ett tättvävt tyg så att kuden inte smular). Fyll den med en avslappnande örtblandning och sov lugnt utan mardrömmar eller ångest.

Blanda ca 60 gr torkade lavendelblommor, 30 gr torkade kamomillblommor, 30 gr torkade doftande rosenkronblad, 2 msk pulver av torkad trädgårdsirisrot. Blanda ingredienserna och förvara dem i en burk med lock i två veckor. Skaka burken varje dag. Packa blomblandningen i en liten kudde.

Du kan variera blomblandningen efter behov, men ta alltid med pulvret av trädgårdsirisrot då det fungerar som fixativ.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar